Hillary Clinton protejeaza Oceanul Arctic

Standard

In cadrul vizitei ei in tarile scandinave, Hillary Clinton, Secretar de stat al SUA, a lansat o campanie de protejare a Oceanului Arctic, militand pentru eliminarea poluantilor cu durata scurta de viata, care afecteaza ecosistemele din zona.

Observand efectele schimbarilor climatice asupra acestei regiuni vulnerabile, Clinton a atras atentia ca apele arctice nu mai ingheata, chiar si in toiul iernii. In consecinta, speciile care depind de gheata sunt in pericol.

Clinton a indemnat la actiuni imediate pentru a reduce cantitatea de poluanti cu durata scurta de viata, mai precis metan, funingine, hidroflorocarbonati, aceste trei tipuri de substante fiind responsabile de 40% din incalzirea globala. Funinginea de una singura este cauza a 50% din incalzirea zonei arctice.

Secretarul de stat a dispus deja infiintarea in februarie a unei Coalitii pentru Clima si Aer curat, careia i s-au alaturat luna trecuta liderii G8.

Hillary Clinton si Ministrul de Externe al Norvegiei la bordul unei nave in Oceanul Arctic. Foto:Reuters

Consecintele schimbarii climei, mai precis efectul funinginii si a celorlalti poluanti cu durata scurta de viata, ameninta viitorul zonei arctice. Fara aplicarea unor masuri imediate si substantiale de reducere a topirii ghetii polare, cresterea iminenta a nivelului marii si eliberarea metanului stocat in permafrost vor distruge zona arctica, cu influente ireversibile asupra sistemului climatic global. Nivelul marii poate creste cu aproximativ 2 metri si jumatate in urmatorul secol, conform Programului de Monitorizare si Evaluare Arctica.

Prezent la intrunirea cu Hillary Clinton, ministrul mediului din Suedia a subliniat ca poluantii cu durata scurta de viata “reprezinta o oportunitate de aur pentru a incetini incalzirea climei pe termen scurt”. Conform unui raport recent al UNEP realizat in colaborare cu Organizatia Meteorologica Mondiala, folosirea tehnologiilor actuale de eliminare a acestor poluanti si aplicarea normele de mediu deja existente pot reduce cu jumatate incalzirea globala in urmatorii 30-40 de ani, iar in Oceanul Arctic cu doua treimi.

“In paralel cu eforturile depuse pentru reducerea emisiilor de carbon si incheind un acord international, haideti sa dam o lovitura si metanului, funinginii si HFC-urilor. Suntem hotarati sa facem ambele, si trebuie neaparat sa actionam.”, a adaugat secretarul Clinton.

Sursa: Institute for Governance and Sustainable Development

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s