Israel: Autonomie de 500 de kilometri pentru masina electrica

Standard

Distanta parcursa de o masina electrica va fi in curand de 500 de kilometri, dupa o singura incarcare. Acesta este un obiectiv pe care si l-a propus Israelul, in conditiile in care autonomia de doar 150 de kilometri detinuta in prezent de un automobil electric este insuficienta pentru soferii din aceasta tara.

Pentru a crea tehnologia necesara, in urma cu o luna a fost intemeiat Centrul National de Propulsie Electrochimica al Israelului, care va fi inaugurat in urmatoarele saptamani si va avea un buget de 11.7 milioane $ pe primii 4 ani.

Centrul va include 100 de cercetatori impartiti in 12 echipe de la 4 universitati: Universitatea din Tel Aviv, Institutul Israelian de Tehnologie, Universitatea Bar Ilan  si Universitatea Ariel. Principalul scop al Centrului este sa cerceteze si sa dezvolte tehnologii care sa permita stocarea energiei in mod eficient.

“Petrolul nu are viitor, datorita politicii si a cantitatii insuficiente” a declarat directorul directorul Centrului prof. Doron Urbach. ”Strategiile politice s-au schimbat inclinandu-se spre introducerea bateriilor de stocare a energiei in industria automobilelor. Toti vor masini electrice. Exista deja tenologii pentru o autonomie de 150 de kilometri, ceea ce ar fi suficient pentru media Israelului, insa deja se cere marirea autonomiei” a completat prof. Doron Urbach.

Foto: New England Post

“Principalul success al electrochimiei moderne este bateria litiu-ion. Este o baterie excelenta pentru aparate mici, insa pentru masini iti trebuie foarte multe. Astazi o baterie de masina cantareste aproximativ 300 de kilograme si tine 150 de kilometri. Targetul nostru este sa marim numarul de kilometri, fara a adauga volum sau greutate” a adaugat Doron Urbach.

Solutia ar putea veni prin dezvoltarea unor acumulatori care, pe de o parte, sa fie capabili sa stocheze suficienta energie, iar pe de alta parte, sa imprime motorului puterea si viteza dorita de sofer. Problema este ca, in prezent, bateriile masinilor electrice se descarca foarte repede cand soferul accelereaza.

Acesti acumulatori ar putea inmagazina eficient energia solara sau eoliana, care sunt produse intermitent. Astfel, cu aceasta tehnologie, bateriile ar putea reduce dependenta de petrol, carbune si gaz natural, care sunt actualmente folosite pentru a produce electricitate.

Urmatorul obiectiv va fi optimizarea bateriilor pentru masinile electrice, care, dupa parerea lui Urbach, folosesc o tehnologie veche de peste o suta de ani. “Bateria unei masini permite cateva sute de reincarcari si apoi moare. Nu este suficient, intrucat nu te poti baza pe baterii care trebuie inlocuite la fiecare doi, trei ani.”

Sursa: No Camels

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s