Alerta ecologica: dispar fluturii

Standard

O treime din speciile cunoscute de fluturi sunt amenintate cu disparitia din cauza schimbarilor climatice. In acest sens, un studiu recent referitor la impactul incalzirii climei asupra fluturilor  sugereaza ca unele specii se descurca mai greu intr-un climat cu temperaturi in crestere.

Un grup de cercetatori de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, condusi de Javier G. Ilan, au examinat 32 de specii de fluturi timp de cinci ani la diferite altitudini ale muntilor din apropierea Mediteranei. Urmarind schimbarile produse in ciclul vietii fluturilor la diferite altitudini, acestia au descoperit ca speciile cu perioada de reproducere mai scurta sunt in special afectati de incalzirea climei. In comparatie, speciile cu perioada de reproducere mai lunga se adapteaza mai bine la schimbarile climatice.

Foto: andalucianguides.blogspot.com

„Insectele si plantele sunt la baza piramidei alimentare si sunt foarte importante, dar deseori nu sunt luate in considerare cand studiem impactul ecologic al schimbarii climatice” spune Javier G. Ilan de la departamentul Ecosistemelor Forestiere de la Universitatea de stat Oregon.

„Preconizam ca la nivel local vor disparea aproximativ o treime din speciile de fluturi, asa ca avem nevoie sa intelegem modul in care schimbarile climatice ii vor afecta pe cei care supravietuiesc” sustine el.

Fluturii sunt deosebit de sensibili la schimbarile climatice si pot servi drept model pentru a releva o gama larga de efecte ecologice asupra insectelor. Datele referitoare la zborul acestora constituie un indicator relevant pentru viitoarele reactii la schimbarile climatice.

Sursa: Science Daily

Advertisements

About Alexandra

Am inceput sa ma gandesc la ce o sa fiu eu cand o sa fiu mare acum mult timp. Din clasa a 5a pana la inceputul clasei a 12a eram tare convinsa ca o sa devin avocat. Ce prostie, nu se potriveste deloc cu mine, cu personalitea mea. Am decis intr-un final ca vreau sa devin jurnalist. Am facut facultatea si i'm on my way, ca sa zic asa. Sper sa ajung sa scriu astfel incat sa fiu mandra de lucrarea mea. De asemenea, as vrea sa fiu capabila sa organizez evenimente ca la carte. Pe primul plan ramane, in schimb, scrisul. Nu stiu de ce dar inca visez sa fac asta profi, sa am propria revista sau ziar. Cine stie?! Mai am de invatat despre mine, despre atuurile mele, mai am pana pot contura un Eu. Viitorul ne rezerva lucruri dragute de obicei, asta daca si muncim pentru ele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s