Sudanul de Sud: Pacea decimeaza padurile mai rapid decat razboiul

Standard

Sudanul de Sud isi pierde padurile cu o rata alarmanta. Daca in decenii de razboi, defrisarea a fost atat de extinsa, incat a lasat doar 29 la suta din suprafata tarii acoperita cu paduri, independenta proaspat castigata determina refugiatii sa se intoarca acasa si sa defriseze tot mai mult teren.

In plus, nu exista o politica unitara de protejare a padurilor, ministrul agriculturii sustinand ca pierderea padurilor este necesara pentru a face loc recoltelor, iar ministrul mediului avertizand asupra consecintelor dezastruoase pentru mediu daca vor continua taierile curente.

Isaac Woja, agronom si expert in managementul resurselor naturale, a atras atentia ca principala consecinta a defrisarilor este transformarea Sudanului de Sud intr-un desert, ca cel din nord. Un studiu al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) estimeaza ca in aceasta tara africana se pierd aproape 3000 de kilometri patrati de paduri in fiecare an.

Taierea padurilor pentru a face loc culturilor agricole a inceput in 2005 dupa ce s-a semnat Tratatul de Pace, prin care s-a incheiat oficial razboiul civil dintre Sudanul de Nord si cel de Sud.

Ulterior, defrisarea s-a extins odata cu intoarcerea refugiatilor in Sudan. Conform unui raport al Natiunilor Unite, doar in ultimele 18 luni, 350.000 de oameni au revenit in tara si tot mai multi continua sa soseasca.

Guvernul Sudanului de Sud le-a dat pamant celor care s-au intors, inclusiv in zonele din apropierea padurilor. Multi dintre ei au inceput sa taie copacii pentru a cultiva terenurile. Ei considera ca pot defrisa dupa bunul plac, intrucat padurile nu apartin nimanui. Totusi, o alta problema este ca, daca solul nu este lucrat corespunzator, isi poate pierde fertilitatea, ducand in timp la recolte tot mai scazute.

Foto: Charlton Doki/IPS

In conditiile in care majoritatea populatiei sudaneze nu are acces la surse alternative de energie, oamenii folosesc copacii si pentru a produce mangal. Acesta este cel mai ieftin combustibil, dar accelereaza taierea padurilor.

Victor Wurda Lotome, director general in ministerul mediului din Sudanul de Sud, atentioneaza ca, desi agricultura va ajuta economia tarii, daca nu se ia in considerare impactul mecanizarii si chimizarii asupra mediului, pierderile pot depasi beneficiile financiare. “Oricat de mult va creste productia de cereale si siguranta alimentara in Sudanul de Sud si oricat de mult am incuraja investitiile in agricultura, este important sa mentinem sustenabilitatea mediului’’, a declarat Lotome.

Sursa: Inter Press Service

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s